Pogosta vprašanja

Komu je stran namenjena?

Spletni portal Prevoz.org je namenjen vsem, ki želijo deliti ali iščejo prevoz. Štoparjem (iskalcem prevoza) in pobiralcem štoparjev (ponudnikom prevoza) omogoča, da se predhodno dogovorijo za prevoz.

Ponudniki prevoza

Ponudniki prevoza so osebe, ki imajo že zagotovljen lasten prevoz, a bi radi iz različnih razlogov popeljali še nekoga.

Iskalci prevoza

Iskalci prevoza iščejo prevoz v določen kraj. Namesto klasičnega štopanja (beri: stanja na mrazu in upanja na usmiljenje voznikov) na Prevoz.org sporočijo, kam se želijo peljati, priložijo kontaktne informacije in čakajo na klic nekoga, ki bi jim lahko pomagal.

Praktičen primer

Nina bi se za konec tedna rada vrnila iz študentskega doma v Ljubljani domov v Ajdovščino, a nima svojega avta. Na Prevoz.org torej klikne povezavo dodajanje prevoza in vpiše, da bi se rada v petek popoldne odpravila proti Ajdovščini. V dodatnih komentarjih dopiše, da krije stroške bencina. Miha, ki ima svoj avto in gre prav tako čez vikend proti Primorski, pa se ne želi voziti sam, saj se mu zdi pot dolgočasna. Na Prevoz.org pogleda, če kdo išče prevoz, in najde Nino. Nato jo pokliče in ji ponudi, da jo lahko zapelje do njenega doma.

Zasebnost

O varovanju vaših osebnih podatkov si lahko več preberete na naši strani o varovanju zasebnosti.

Obvezen vnos osebnih podatkov

Ponudniki prevozov morate vnesti osebne podatke, da zagotovimo skladnost z zakoni Republike Slovenije. V primeru, da opravljate dejavnost in ponujate prevoze za druge namene kot delitev stroškov je potrebno imeti registrirano dejavnost in podjetje. Podrobneje je opisano v pogojih uporabe.

Brisanje prevozov

Prijavljeni uporabniki lahko brišejo svoje prevoze neposredno iz samega prevoza.

Sortiranje prevozov

Vse tabele prevozov lahko urejate s klikom na prvo polje stolpca. V primeru, da bi želeli urejati po večih stolpcih, držite tipko shift med klikanjem po stolpcih.

Kako deluje ocenjevanje prevoznikov?

Ocenjevanje prevoznikov je namenjeno pogostim uporabnikom strani, ki si želijo narediti opombe pri prevoznikih, s katerimi se pogosto vozijo. Pri relacijah z veliko ponudnikov bodo tako lažje našli svoje priljubljene ponudnike. Povezavo za ocenjevanje najdete v zavihku moji prevozi

Ko dobi uporabnik večjo količino ocen, se pri njegovih prevozih pojavi agregiran povezetek ocen.

Potrjene telefonske

Ponudnike prevozov spodbujamo, da potrdijo svojo telefonsko številko s SMS kode. S tem se želimo izognit napakam pri tipkanju telefonskih številk.

Iskanje

Iskanje po krajih vrne kraj iskanja in prevoze v kraje v okolici 30km od kraja iskanja.

Prevozniki z registrirano dejavnosto (shuttli)

Uporabniki, ki imajo registrirano dejavnost morajo v svojem profilu izpolnit podatke o podjetju za katerega vozijo. Potnikom morajo na koncu prevoza izstaviti račun.

Če opazite katerega ponudnika, ki krši naša pravila in očitno opravlja dejavnost, nam javite njegovo telefonsko številko, da ga lahko pozovemu k izpolnitvi podatkov.

Zavarovanje

V primeru, da povzročite prometno nesrečo in nimate zavarovane odgovornosti do sopotnikov v lastnem vozilu, imate lahko težave.
V primeru, da je povzročitelj tretja oseba (voznik drugega avtomobila), se škoda krije iz obveznega zavarovanja odgovornosti v cestnem prometu.
V primeru, da ste povzročitelj vi sami, lahko morebitne odškodninske zahtevke proti vam uveljavlja sopotnik v civilni tožbi.
Potnik se zahtevku do voznika vnaprej ne more odpovedati, lahko pa to stori po nesreči.

Varnost

Iskalci
Če zagledate vidno vinjenega voznika, pod nobenim pogojem ne vstopajte v vozilo. Če se vam zdi ponudnik kako drugače sumljiv, uporabite drug prevoz in nas obvestite na e-mail.

Ponudniki
Če kot voznik zagledate vidno vinjenega sopotnika, ga ne spustite v vozilo. Če se vam zdi iskalec kako drugače sumljiv, ga napotite na drug prevoz.