Sopotniški bonton

roka

DRŽI SE DOGOVORA

Če se nekaj dogovoriš, se poskusi dogovora tudi držati. To velja tako za voznika kot za sopotnike.

Ilustracije_transparentne-02

POŠLJI PRIJAZEN SMS

Več možnosti imaš, da boš našel sopotnike ali voznika, če boš naredil dober prvi vtis.

Ilustracije_transparentne-03

DELITEV STROŠKOV

O delitvi stroškov se dogovori vnaprej in naj dogovor potem tudi velja.

ura

BODI TOČEN

Dogovori se za točen čas in kraj odhoda. Kot voznik postavi pravila za zamudnike, da bodo vedeli, kdaj jih boš poklical in koliko časa jih boš čakal. Priporočamo približno 5 minut.

Ilustracije_transparentne-05

PLAN B

Ne pozabi na rezervni načrt za primere, ko voznik zaradi nepričakovanih zapletov ne more na pot. Priporočamo rezervnega ponudnika, v skrajnem primeru pa načrtuj tudi prevoz z javnim potniškim prevozom.

Ilustracije_transparentne-06

VOZI ODGOVORNO

Kot voznik si odgovoren za svoje sopotnike, zato spoštuj prometne predpise in ne vozi pod vplivom alkohola ali drugih prepovedanih substanc. Če kot sopotnik opaziš, da je voznik pod vplivom alkohola, ga vljudno prosi, da ustavi na najbližjem primernem kraju.

Ilustracije_transparentne-07

OPRAVKI LAHKO POČAKAJO

Če je le mogoče, pojdi po opravkih kdaj drugič, ko ne boš potoval s sopotniki. V primeru, da se opravkom ne moreš izogniti, vljudno vprašaj sopotnike, če jim to ustreza.

Ilustracije_transparentne-08

NAJ BO PRIJETNO ZA VSE

S sopotniki se vnaprej dogovori glede kajenja, poslušanja glasbe, uporabe telefona ter pogovarjanja. Kot voznik poskrbi, da, bo sopotnikom udobno in se z njimi dogovori glede količine prtljage.

Ilustracije_transparentne-09

PRTLJAGA NI SAMOUMEVNA

Če si sopotnik in imaš večje kose prtljage od običajnih, se o tem predhodno dogovori z voznikom in preveri, če ima dovolj prostora.